10 gyakori kérdés a duguláselhárításról.

10 gyakori kérdés a dugulás-elhárításról

» » 10 gyakori kérdés a dugulás-elhárításról

A gyakori kérdés a dugulás-elhárítás kapcsán nagyon sok a tény és a tévhit, éppen ezért most összegyűjtöttük a 10 leggyakoribb előforduló kérdést, hogy megkönnyítsük a dugulás-elhárítás terén tapasztalatlan emberek dolgát.

1. Van, amikor bontani kell?

Falbontás

Sajnálatos módon igen! A dugulások 90-95 százaléka szerencsére elhárítható hagyományos módszerekkel is, ezáltal úgy, hogy nem kell megbontani a falat, vagy a rendszert, ellenben vannak kivételes helyzetek – például megtört a cső, vagy olyan anyag került bele, ami másként nem jön ki onnan –, amikor a bontás bizony elkerülhetetlen.

2. Honnan jön a dugulás?

Az esetek jelentős többségében a szerkezeti hibák, illetve a körültekintés hiánya okozza a problémákat. A túl vékony csövek, a rossz lejtés, a hanyagul megoldott illesztések például problémát okoznak, de a megelőzés hiánya is, ezáltal a túl kevés meleg víz használata, a túl sok ételmaradék, esetleg szappanmaradékok leengedése, a vízkő eltávolításának hiánya,vagy toalettek esetében például az illatosító beleejtése szintén okozhat ilyen jellegű problémát.

3. Milyen eszközeik vannak a hivatásos duguláselhárítóknak?

magasnyomású mosó

A hivatásos duguláselhárítók természetesen komolyabb módszerekkel állnak a problémához, egy kompresszoros mosatóval, magas nyomású mosóval, motoros csőtisztítóval, szívó-nyomó pumpával és ipari kézi spirállal is rendelkeznek a csatornakamera mellett, egyszóval ritka az olyan dugulás, amit szerszámaikkal nem tudnának elhárítani.

4. Mi van akkor, ha nincs lehetőség külső tisztítási lehetőségre?

Egyre gyakoribb probléma, főként a panelházakban, de van rá megoldás! Az ilyen esetek általában fürdőkádaknál lépnek fel, amelyeket rákötnek a kézmosókra, így onnan tisztíthatók például szívó-nyomó pumpával. Amennyiben nem hatásos, a kád oldalát kell egy kicsit megbontani.

5. Ha egy gyökér okozza a problémát, mi a teendő?

fa gyökér

Nem csak házon belül okozhat problémát a dugulás, hanem kint is, ha például a lefolyóvezetéket benövi egy fa gyökere. Ilyen esetekben mindig kültéri munkálatok zajlanak, tehát fel kell tárni a teljes csővezetéket – értsd: felásni a teljes udvart –, majd ha megvan a probléma, eltávolítani a problémát okozó gyökereket, nagynyomású mosóval kimosatni a csövet, majd végül kicserélni a problémás szakaszt.6. Mitől lehet büdös a fürdőben?

A fürdőben terjengő kellemetlen szagok mindig egy dugulás előjelei. Ritka esetben a kiszáradt szifonok is okozhatják, vagy a rossz bűzelzárók, de többnyire érdemes odafigyelni a problémára, a szag ugyanis többnyire soha nem jelent jót.

7. Házilag mivel próbálkozzunk?

Bármivel, ami nem árt a környezetnek és az egészségnek. A forró víztől kezdve a boltban kapható duguláselhárító szerekig bezárólag az olyan házi praktikákig mint az ecetes-szódabikarbónás víz – bármit kipróbálhatunk.

8. A csatornakamerával minden dugulás feltérképezhető?

csatornakamera

Ha a probléma a házban van, akkor igen. A csatornakamera feltérképezi, hogy a dugulást pontosan mi okozza, tehát sérülés, vízkő vagy csak egyszerűen valamilyen kellemetlen lerakódás.

9. Meddig tart egy dugulás elhárítása?

Ez számtalan tényezőtől függ, de leginkább attól, hogy mennyire képzett a szakember, illetve mekkora a baj. A kisebb, felső csővezetékekben lévő dugulást akár pár percen belül meg lehet oldani, de ha például bontásra kerül sor, akkor egy teljes napig is eltarthat a folyamat.

10. Mikor kell szakembert hívni?

Ha már mindent megpróbáltunk, de semmi sem működik. Nem érdemes várni a csodára, a dugulás biztosan nem fog magától megszűnni, ellenben egy szakember akár pár percen belül orvosolni tudja a bajt!