Öntsünk nagyon forró vizet öntünk bele a problémás lefolyóba

5 praktikus lefolyótisztító

» » 5 praktikus lefolyótisztító

Ami tény az tény: lefolyótisztító a dugulás elhárítása, főleg lefolyók esetén egyáltalán nem egyszerű feladat. A legrosszabb az, hogy a legtöbb emberek gyakran több liter vegyszert is megvesznek azért, hogy megoldják a problémát – ami onnan a földalatti vízkészletekbe, életterünkbe kerül –, holott természetes és praktikus házi módszerekkel könnyedén túl tudnánk lépni ezen a problémán. Az alábbiakban összegyűjtöttük az öt, ebben a szellemiségben fogant legpraktikusabb lefolyótisztító módszert!

Az 5 praktikus lefolyótakarító használata

  • 1. Talán kevesen gondolnák, de gyakran az is nagyszerű, ha nagyon forró vizet öntünk bele a problémás lefolyóba! A dugulást ugyanis az esetek jelentős többségében oldható zsírok vagy szappanmaradékok okozzák, ezek rakódnak le, majd a ráengedett ételmaradékokkal vagy egyebekkel teljesen eldugítják a lefolyót. Fontos ezzel kapcsolatban, hogy a szimplán csapból folyó forró víz nem elegendő, hanem forraljunk vizet tűzhelyen, és amikor már majdnem kibugyog az edényből, akkor öntsük be a lefolyóba. Az eredmény garantált lesz, azonban vigyázzunk, mert ha túl hirtelen borítjuk a fazék tartalmát a lefolyóba, visszacsaphat a folyadék és a pára, ami égési sérüléseket okozhat. Minél forróbb a víz, annál biztosabb az eredmény!
  • 2. Egyre többen fedezik fel a bórax nevű szer jótékony hatásait. lefolyódugulás ellen. A bórax nem más, mint a bórsavnak a nátriummal alkotott sója, avagy a nátrium-borát, amit a régi öregek póris néven ismernek. Ne keverjük össze a bórsóval, ami kicsit más, nincs maró hatása, mint a bóraxnak, ami puha, színtelen kristályokból álló fehér porként kapható. Mivel jól oldódik vízben, ezért egy nagy tál nagyon forró, bugyogó vízben feloldva, és azt legurítva a lefolyóban, garantált eredmény térhetünk el nagyon gyorsan. Ha még hatékonyabbak akarunk lenni, a bórax oldatát előre legurítjuk, hadd dolgozzon a duguláson, majd utána borítjuk a forró vizet.
  • 3. A szódabikarbónát sokan gyomorsavra és főzéshez, sütéshez használják, holott tisztítószerként, a dugulás elhárításában is kiváló szerepet játszik egy kis ecettel összekeverve. Ez az igazán klasszikus, nagyanyáink által is használt módszer, ha tisztításról van szó. Nem kell hozzá mást tennünk, mint egy jó csészére való szódabikarbónát leönteni a lefolyóba, majd utána lassan utána önteni egy kevés forró ecetet, legalább két pohárral. Ennek a műveletnek ugyan nagyon kellemetlen, szúrós szaga lesz, de segítségével az elegy azonnal tisztává, átjárhatóvá teszi a lefolyót. Ha még akadna utána egy kis probléma, küldünk utánuk egy-két liter forró, ecettel oldott vizet.
  • 4. Szintén természetes és praktikus duguláselhárító szer lefolyók esetében a citromsav, amit bármilyen háztartási boltban megtalálhatunk. Ha sikerrel akarjuk használni, nem kell mást tennünk, mint 2-3 pohárral leönteni a lefolyóba, majd ott ázni hagyni 20-25 percig. A legjobb, ha forró vizes oldatban küldjük rá a problémára! Ha letelt a közel fél óra, a dugulásnak távoznia kellett. Ha mégsem, ismételjük meg a műveletet még egyszer!
  • 5. Természetesen folyamodhatunk drasztikusabb módszerekhez is abban az esetben, ha eldugult a lefolyó! Az egyik legáltalánosabb a jó öreg pumpa, amihez vélhetően a legtöbben nyúlnak, ha ilyen problémát tapasztalnak. A pumpálás kapcsán fontos, hogy önmagában nem elegendő, így érdemes valamelyiket még alkalmazni mellé a fentiek közül. Ha semmi sem segítene, akkor nem maradt más hátra, mint szétszedni a lefolyót, és ha szerencsénk van, csak a szifonban találjuk a dugulás okát. A mai szifonok könnyen szerelhetők, csak szét kell húzni őket, és alaposan kitisztítani, így a dugulást azonnal, és praktikusan elhárítottuk.