A csatorna, illetve lefolyó dugulásának számtalan oka lehet.

Csatorna dugulás okai

» » Csatorna dugulás okai
Lefolyó vezeték

Egy csatorna, illetve lefolyó dugulásának számtalan oka lehet, de általánosságban kijelenthető, hogy vannak olyan problémák, amelyek általánosak, illetve gyakrabban okozhatnak ilyen gondot. Példának okáért a vagy túl vékony, vagy túl vastag metszetű keresztmetszettel rendelkező lefolyócső éppen úgy lehet a probléma forrása, mint a túl hosszú egyenes szakaszok, a rosszul kialakított lejtés, a túl sok mosogatószer, vagy a túl kevés meleg víz használata. Egyre gyakrabban okoz problémát, hogy a háztartások víztakarékos mosógépeket és mosogatógépeket kötnek rá a konyhai szakaszokra, amelyek szintén elősegítik a probléma kialakulását.

A csatorna eldugulás okai

Egy WC csésze esetében a dugulás magától, illetve rendszeres odafigyelés, mondhatni tisztítás mellett soha nem dugul el magáról, kivéve akkor, ha már legalább 20 éve beszerelték, és elvízkövesedett a belseje, avagy a garatrész belső átmérője jelentősen beszűkült. Általános probléma szokott lenni a relatíve kis vízhozamú, gyenge átöblítő képességgel rendelkező, víztakarékosnak nevezett toalettekkel, amelyekkel talán valóban megspórolhatunk némi vizet, de ugyanakkor garantált, hogy minden nap használnunk kell majd a WC pumpát is, mert az ilyenek többnyire nem tudják megfelelően levinni a szennyvizet és a WC tartalmát. A WC csésze dugulását ugyanakkor többnyire inkább beleesett tárgyak, illatosító, papírguriga, vastagabb papírok, pelenkák, törlőkendők, esetleg női tisztasági kellékek okozzák.

Ha mosogató lefolyójáról beszélünk, a dugulás a legtöbb esetben a túl sok mosogatószer használata, vagy a túl sok zsír okozza. Amennyiben túl sok zsírosat mosogatunk és túl sok mosószert alkalmazunk, ezen felül pedig rendszeresen spórolunk a meleg, valamint a forró vízzel is, biztosak lehetünk abban, hogy a dugulás hamarosan bekövetkezik.

Zuhanyzó

Korábban óriási problémát okoztak a nagy szemcséjű súrolóporok, amelyek ma már szinte alig kaphatók, illetve kevesen használják őket. A statisztikák szerint azokban a háztartásokban, ahol a konyhai mosogatáshoz használt meleg vizet kisebb vízmelegítő tartályok biztosítják, sokkal gyakrabban van dugulás. Ebből az következtethető, hogy a leggyakoribb probléma a konyhai lefolyók esetében ez, vagyis hogy túl kevés meleg vizet használunk a folyamathoz, és mire a zsiradékok és a vegyszerek leérnek a csőbe, ott a hideg miatt megdermednek, megszilárdulnak, egyszóval dugulást okoznak, ami visszatérő problémaként egyre súlyosabbá válhat. A kádak, a mosdók és a zuhanytálcák esetében általában a szappanszármazékok, a fürdőszerek, a samponok, a hajzselé, valamint természetesen a kihullott hajszálak idézik elő d dugulásukat. Ha esetleg a mosógép csövét is ilyen helyre vezetjük bele, a nagyobb piszkok vagy ruhafoszlányok szintén dugulást idézhetnek elő.

Lefolyók dugulását okozhatja továbbá, ha rosszul állították be a vízvezeték szerelők a lefolyó csövének dőlését, vagy olyan alulméretezett csövet építettek be, ami rendszeressé teszi a dugulást. Ilyen esetekben az elhárítás csak ideig-óráig nyújt megoldást, de a problémát tartósan csak úgy háríthatjuk el, ha kicseréljük az egész rendszert.

A dugulás kapcsán nagyon fontos, hogy minden esetben megelőzhető. Ez nem csak azt jelenti, hogy rendszeresen érdemes karbantartani a vezetékeket, hanem azt is, hogy odafigyelünk a fentebb már rebesgetett aranyszabályokra. Mosogatni így például mindig csak meleg, vagy forró vízzel mosogassunk, a lefolyókon pedig alkalmazzunk műanyag szűrőbetéteket, amelyeknek köszönhetően a nagyobb, többnyire dugulást okozó anyagoktól garantáltan megszabadíthatjuk majd a csővezetékeket.