Sok helyen okoz problémát a csatorna szellőztetés hiánya.

Sok helyen okoz problémát a csatorna szellőztetés hiánya

csatorna szellőztetés
A csatornák és a vízvezetékek kapcsán a legtöbb embernek talán az utolsó gondolatként jutna eszébe az átszellőztetés lehetősége, holott egy valóban fontos dolog, illetve problematika a csatorna szellőztetés lehetősége, amelynek elmaradása rengeteg nehézséget vethet fel a későbbiekben. Márpedig mindez nem egy túl nagy beruházással járó munkafolyamat, hiszen pár forintos tételekből kialakítható és összeállítható egy olyan gépészeti megoldás, amellyel biztosítható lehet mindez, amennyiben ugyanis nincs szellőztető beépítve a csatornahálózatba, az könnyen pokollá teheti a mindennapokat és az otthon tartózkodás élményét is.

A probléma forrása?

A lefolyókban és a szennyvízcsatornákban rengeteg víz és szenny zúdul le nap, mint nap. Akárhányszor bekövetkezik ez a folyamat, a csőrendszerben vákuum alakul ki, ami nagyon sokszor okozhat súlyos problémát. Legyen az a WC csészéből a lehúzás után, vagy csak úgy véletlenszerűen eltűnő víz, a padlóösszefolyóból, illetve a csapok bűzelzáróiból elpárolgó, vagy a vákuum hatására egyszerűen kiszippantott vízoszlop, amelyek mind-mind előidézik, sőt fokozzák a bűzhatást.

A csatorna kiszellőztetés erre a problémára jelenthet maradandó és garantált megoldást. Ezt a rendkívül egyszerű, lényegében hagyományos szellőztető rendszert mondhatni kötelező lenne kialakítani minden olyan lakásban, amely a földszintnél magasabban helyezkedik el, máskülönben számolnunk kell a rendszeresen visszaáramló kellemetlen szagokkal. Ha profi vízvezeték szerelők rakták össze otthonunk belső csatornázását, bizonyára nem kell aggódnunk azon, hogy ez a szellőztető kimaradt, ugyanakkor a rendszerváltás előtt épült házak jelentős többségéből még kimaradt ez a hasznos kiegészítő.

Egy csatorna kiszellőztetését többféleképpen el lehet érni és végezni. Az egyik a kültéri légbeszívó szelep alkalmazása, míg a másik egy a kültérbe kilógatott egyszerű szennyvízcső elhelyezése, amelyek rendszerint a tetőn keresztül érintkeznek a friss levegővel, illetve áramoltatják ki a kellemetlen szagokat a lakásból a külvilág felé.

A csatorna kiszellőztetés előnyei:

A csatorna kiszellőztetés nagy általánosságban képes meggátolni a csatornában felgyülemlő gázok és gőzök kialakulását, amelyek rendkívül kellemetlen szagokkal tölthetik meg otthonunkat nem csak rossz idő vagy magas légnyomás esetén, hanem kvázi mindig. A szellőző beépítése képes megszüntetni, illetve meggátolni a bűzelzárókban jelentkező vákuumhatás kialakulását, ezáltal többek között azt is, hogy eltűnjön a bűzelzáró folyadék a padlóösszefolyóból, ami az egyik legnagyobb problémát jelenti a kellemetlen szagok megjelenése tekintetében.

A csatorna kiszellőztetés során beépített kiegészítők ezen felül ügyelnek arra is, hogy ne léphessen fel a túlnyomás által előidézett gázkiszökés lehetősége. Az utcai fővezetékben ugyanis a leöntött vegyszerek és fekáliák elegyéből rendkívül káros, gyakran mérgező hatású gázok szabadulhatnak fel, amelyek megfelelő rendszer hiányában visszaáramolhatnak a lakásba, ellenben egy szellőztető megfelelő védelmet nyújt ezzel szemben. A szellőzőket természetesen fontos rendszeresen tisztítani és karbantartani, hiszen ezek eltömődhetnek, amelyeknek köszönhetően nem tudják ellátni a fentiekben kiemelt rendeltetésüket. Bekerülhetnek például törmelékek, extrém esetben hulladék és állattetemek is – természetesen a falevelek mellett. Saját egészségünk, és lakásunk friss levegőjének érdekében tehát mindig fordítsunk megfelelő figyelmet erre!