A csatornák gyökértelenítése nagyon fontos.

Csatornák gyökértelenítése

A csatornák és a lefolyók dugulását a közhiedelemmel ellentétben nem csak szerkezeti problémák, valamint belső dugulások idézhetik elő, hanem külső tényezők is, ezáltal például a fák gyökerei – ebből kifolyólag gyakran szükségessé válhat a csatornák gyökértelenítése is. A csatornahálózat ugyanis értelemszerűen nem csak otthonunk falai között húzódnak meg, hanem bizonyos részük a szabadban, mélyen a föld alatt fut egészen addig, amíg bele nem csatlakozik a központi fővezetékbe. Addig azonban rengeteg probléma kísérheti a csatornák útját, a föld normális mozgásaiból kifolyólag így például megtörhetnek, elmozdulhatnak egymáson, a nagy súly vagy az idő hatására összeroppanhatnak, bizonyos esetekben pedig a közeli fáknak és egyéb növényeknek a gyökerei jelentik a potenciális veszélyt.

A csatornák gyökértelenítése nagyon fontos:


Dugulással a közhiedelemmel ellentétben tehát nem csak otthonunkban, avagy házunk falai között találkozhatunk, hanem a külső területeken is, hiszen csatornahálózatunk és lefolyórendszerünk gyakran összetettebb, mint azt gondolnánk. Bátran kijelenthető, hogy az ilyen dugulások általában sokkal több problémát idézhetnek elő, mintha csak a konyhai mosogató, vagy a vécé dugulna el, hiszen a kültéri csatornák elérhetőségéhez mindig földmunkákra van szükség, és gyakran nem elegendő néhány ásónyomot tenni az ügy érdekében, sokszor több négyzetmétert is fel kell ásnunk ahhoz, hogy elérhessük célunkat, avagy a problémása csatornarészt.

A csatornák gyökértelenítése kapcsán fontos kiemelni, hogy a gyökérbenövés valóban nagy, folyamatosan súlyosbodó problémát jelent, amit minden esetben szakember segítségével kell elhárítani, mert amennyiben nem szakszerűen kerül eltávolításra a benőtt gyökérzet, akkor azzal a csőtörés veszélyét is megkockáztathatjuk. A csatornák gyökértelenítése bármilyen csőrendszer esetében előfordulhat, illetve szükségessé válhat, ebből kifolyólag tévhit, hogy csak a nagy régi betoncsövek esetében kell azzal a problémával számolni, hogy egy gyökér átüti, esetleg összeroppantja a csővezeték egy részét. A gyökérzet ugyanis akár egy néhány évvel ezelőtt lefektetett csővezetéket is könnyedén tönkretehet, amennyiben olyan helyre került, ahol a közelben sok a fiatal fa, amelyek gyökerei utat keresnek maguknak. A fák gyökerei ugyanis képesek arra, hogy miközben utat keresnek maguknak tápanyagok után, ezért az illeszkedő idomoknál szó szerint betörnek a csatornarendszerbe, és miután bejutottak, a szennyvíz hatására gyors növekedésnek indulnak, szétfeszítve vagy összeroppantva ezzel a vezetéket, óriási dugulást előidézve.

Az árulkodó jelek:


Amennyiben a csatornák gyökértelenítése még nem történt volna meg, de úgy gondoljuk, hogy csővezetékünk bizonyos része potenciálisan veszélyeztetett lehet, érdemes odafigyelni az árulkodó, ám nem mindig egyértelmű jelekre. Az öreg fák gyökerei általában már mélyebben futnak, mint a lefolyórendszer, így amennyiben a csatorna fölött fiatal fák találhatók, érdemes gyanakodni, hiszen a fiatal gyökerek akár észrevétlenül is betörhetnek a vezetékekbe, ahol ha nem is vastagodnak meg, egyszerűen megnyúlnak, és olyan gyökérhálót eredményeznek, ami súlyos dugulást, bizonyos esetben pedig csőtörést is okozhatnak.

Ha megnövekedett otthon a vízfogyasztás, vagy ha nagyobb esők alkalmával kellemetlen szag törne fel a toalettből, esetleg a lefolyókból, akkor érdemes mielőbb szakembert hívni, mert nagy valószínűséggel a fiatal fák gyökerei betörtek a csatornarendszerbe, ami azonnali intézkedést von maga után.