Csatornaszag megszüntetése Tárnok és természetesen.

Csatornaszag megszüntetése olcsón és természetesen

» » Csatornaszag megszüntetése olcsón és természetesen
Csatornaszag

Még a legjobb háztartásban és a gyakran karban tartott lefolyók esetében is előfordul, hogy valami probléma folytán csatornaszag kezd terjengeni a lakásban. Ez nem a takarítás hiányából fakad, de az esetek jelentős többségében valami problémát vetít előre. Külön szennyvízaknával rendelkező házak esetében például azért is visszajöhet a csatornaszag, mert az akna nagyon tele van, ezáltal mielőbb ki kell szivattyúzni, vagy szippantani a tartalmát. Ezen felül azonban általában valamilyen dugulást jelez előre, ha csatornaszag áramlik a lefolyóból. Az esetek jelentős többségében a problémát nem a csőrendszerben kell keresni, sokkal inkább a szifonban, amit általában éppen azért raknak fel, hogy ne engedje visszaáramlani a szagokat.

Amennyiben tehát csatornaszag terjeng, elsőként azzal érdemes kezdeni a probléma elhárítását, hogy szétszedjük a lefolyó alatt megtalálható szifont. Itt ugyanis gyakran haj, bőrszármazékok, mosogató esetében pedig zsíros ételmaradékok is megragadhatnak, amelyek idővel büdösödni kezdenek, és kellemetlen szagot árasztanak. A szifon tartalmának kiürítéséhez és tisztításához ugyan erős gyomor kell, de feltétlenül el kell végeznünk, hiszen ez könnyedén megoldhatja a problémánkat. Amennyiben azonban a baj ezt követően is fennáll, egy kicsit mélyebben kell keresni a szag gyökerét.

Szifon
Mint fentebb is említve volt, vannak olyan esetek, amikor a szennyvízhálózatból annak hibája folytán áramlanak vissza a szagok, tehát a probléma nem a mi készülékünkben van. Vagy mégis? Könnyen lehet, és ezt a problémát is a szifonnál kell keresnünk, tehát alaposan nyissuk meg és folyassuk a csapot egy ideig, mert elképzelhető, hogy a szifonból valamiért elszivárgott a víz – repedésen át elfolyhat, vagy huzamosabb használat hiányában kiszáradhat –, és amennyiben nincs megfelelő mennyiségű víz ebben a kis tartályban, nem lesz, ami megakadályozza a csatornákból jövő szagot.

Ez a probléma a legtöbb esetben akkor jelentkezik, ha túl szeles, huzatos odakint az idő, esetleg sokáig nem voltunk otthon, ilyenkor ugyanis a lefolyókból hamarabb elpárolog a víz, mert nem kapnak időben elegendő utánpótlást. Ilyenkor érdemes gyorsan ellenőrizni, hogy a lefolyók szifonjaiban, illetve a padlóösszefolyókban van-e elegendő víz. Ha ez volt a probléma, a vízcsap megnyitásával orvosolhatjuk a gondot.

A Csatornaszag megszüntetése:

Ha a csatornaszag még ezek után is fennáll, erős lehet a gyanúnk, hogy valamiféle dugulás történt a rendszerben, az ugyanis a velejáró szennyeződésekkel együtt rengeteg kellemetlen szagot tud okozni. Ha ilyenkor sem szeretnénk erőteljes, maró hatású vegyszerekkel enyhíteni a problémát, rengeteg házi praktikával szagtalaníthatjuk a helyzetet.

Vegyszerek
A vegyszerek alkalmazása azért sem túl szerencsés, mert a lefolyókba öntött mérgek hosszabb távon is tovább szennyezhetik lakásunk levegőjét, a környezetről nem is beszélve. A legelső dolog, amit érdemes kipróbálni, az a pumpa, de ha a víz ránézésre rendben lefolyik, akkor valami sokkal erősebbre lesz szükségünk. A legnépszerűbb és leghatásosabb természetes összetevő a lefolyók dugulásának elhárításához az ecet és a szódabikarbóna kettősének alkalmazása. Ez nem csak olcsó, hanem nagyon könnyen véget is vet a problémának, méghozzá nagyon egyszerűen, nem kell hozzá mást tenni, mint egy pohár szódabikarbónát legurítani a lefolyón, majd ráönteni fél pohár forró ecetet. Ez az elegy hirtelen habzani kezd majd, de ne ijedjünk meg, ez természetes folyamat, ami feloldja a vízkövet és az összes szennyeződést, így a dugulás, és ezzel együtt a csatornaszag is eltávozik a lakásból.