A gépi duguláselhárítás előnyei és gépei.

A gépi duguláselhárítás előnyei és gépei

» » A gépi duguláselhárítás előnyei és gépei

Pumpás duguláselhárítás
A gépi duguláselhárítás legnagyobb előnye, hogy gyors, kíméletes, olcsó és még olyan dugulásokat is képes feloldani vagy megszüntetni, amelyeken egyetlen házi praktika, vagy kézi módszer sem hatol át. A gépi duguláselhárítás, mint gyűjtőfogalom ma már egy elég tág témakör, hiszen szó szerint rengeteg olyan gép van a piacon, amelyeket direkt erre, a dugulások elhárítására fejlesztettek ki, és lényegében minimális emberi erő befektetésével a gépek mindent elvégeznek helyettünk.

Az egyik legismertebb gépi módszer a spirálozás, ami egyben a leghatásosabbak között tartható számon. Mindez úgy történik, hogy a szakember a

lefolyóvezetékbe egy spirálozó gépen keresztül áthúzott spirált vezet, ami a gép elindításával erőteljes forgó mozgást képes végezni, és behúzza magát egészen addig, amíg el nem éri a dugulást. Amikor a spirál eléri a problémás helyet, a szakember apró toló és húzó mozdulatokkal segít a dugulás feloldásában és áttörésében. Miközben a spirál forog, egyre mélyebbre képes hatolni a dugulásban, ezáltal apró darabokra szaggatja azt, hogy tovább tudjon folyni, lehetőleg ki a ház csővezetékéből a tágasabb csatornába.

A gépi duguláselhárítás előnyei és hátrányai:

Nagy sikerrel alkalmazzák a gépi duguláselhárításban a vákuumos gépeket is. Példának okáért ott a vákuum pumpa, ami lényegében hasonló elven működik, mint a WC pumpa, de sokszorosan nagyobb vákuumot képes kifejteni, ami ezáltal biztosan megmozdítja majd a dugulást. A módszer előnye, hogy az elektromosság miatt bárhol és bármikor használható, méghozzá zajtalanul. Ez az egyik legtisztább gépi duguláselhárítási módszer, hiszen a vákuum pumpa hozzá sem ér a lefolyó tartalmához, csak vákuumot képez annak érdekében, hogy megmozdítsa a dugulás kiváltóját. Szintén kiváló tapasztalatok vannak a gépi duguláselhárítás tekintetében a nagynyomású mosókkal. Ezt épületeken belül ritkán alkalmazzák, de ma már vannak olyan speciális változatok, amelyek a végükkel teljesen belevezethetők a lefolyórendszerbe, ezáltal kicsi az esélye annak, hogy elázzon a lakás, vagy bármi visszafelé folyjék a lefolyóból.

WC
Amennyiben a dugulás a felső szakaszon van, ritkán alkalmazzák, de mélyebben fekvő problémák esetében többnyire mindig ehhez folyamodnak. A legtöbb szakember először ugyanakkor általában a spirálozó gépet veti be, de vannak helyzetek, amikor például törmelék vagy nagyobb beleesett tárgy miatt ez a gép csődöt mondd, és csak a nagynyomású mosó segíthet. Utóbbi egyébiránt tökéletes olyan esetekben is, ha a vezeték teljes tisztítását végezzük, a gyakran 100-200 bárral kicsapódó víz ugyanis még a legmakacsabb lerakódásokat, sőt a vízköveket is letöredezi a belső peremről.

Noha nem konkrétan a dugulást szünteti meg, hanem sokkal inkább az okát térképezi fel, de a gépi duguláselhárítási módszerek közé sorolható a lefolyókamera is, ami egyfajta diagnosztika azzal kapcsolatban, hogy mi is okozhatja a problémát. Ha ugyanis a szakember már mindent bevetett, vagy gyakran visszatérő problémával találkozik, akkor feltétlenül bele kell nézni a csőbe, ehhez pedig ez a bizonyos kamera lesz a tökéletes megoldás. A kamerával hangsúlyozandó, hogy a dugulást nem lehet elhárítani, de azt azonnal meg lehet állapítani, hogy mi okozza a problémát, ezáltal például valamilyen furcsa használati tárgy, vagy egy törött cső okozza-e a problémát. Ha megvan a hiba helye és állaga, a megfelelő módszerrel, vagy akár bontással már könnyedén el lehet hárítani a bajt.