A padlóösszefolyó bűzelzáró is okolható a kellemetlen szagokért.

A padlóösszefolyó bűzelzáró is okolható a kellemetlen szagokért

padlóösszefolyó
Kevés kellemetlenebb dolog van annál, mint amikor a lakásban egy esetleges dugulásból vagy más problémából kifolyólag kellemetlen szagok áramlanak vissza a lefolyóból, amivel kapcsolatban csak kevesen gondolnának arra, hogy a hibás talán nem lehet más, mint a padlóösszefolyó bűzelzáró. A kérdéses csatornaelem ugyanis képes gyakran rendkívül kellemetlen szagokat árasztani, aminek vagy a meghibásodás lehet az oka, vagy éppen az, hogy dugulás van a rendszerben. Előfordulhat az is – főleg ritkán használt zuhanyzók esetében, hogy a padlóösszefolyóból egyszerűen elpárolgott a víz, amivel lényegében megszűnik az elzáró hatékonysága, és a csatornából könnyedén vissza tudnak áradni a lakásba a kellemetlen szagok.

Ha a padlóösszefolyó bűzelzáró a hibás:

Amennyiben biztosak vagyunk abban, hogy a kellemetlen szagok, illetve a probléma forrása a padlóösszefolyó bűzelzáróból fakad, akkor érdemes megvizsgálni és felkutatni a probléma fő forrását, hiszen általános tisztítószerekkel vagy illatosítókkal hiába is próbálkoznánk, a kellemetlen szagokat biztosan nem tudjuk majd megszűntetni. Kevesen tudják, hogy a padlóösszefolyó bűzelzáró egy olyan csatorna-kiegészítő, ami képes meghibásodni is, ezáltal lehetnek olyan problémák, amelyeket kizárólag szakember tud elvégezni, és sajnos ezek a munkálatok gyakran bontással is együtt járhatnak. Utóbbi alól mentesülünk, ha csak a bűzelzáró dugó repedt meg, lyukadt ki vagy esetleg veszett el, de amennyiben a bűzelzáró könyök okozza a problémát, akkor a bontás sajnos elkerülhetetlen.

wc
Természetesen vannak szerencsésebb helyzetek, amikor még csak szakembert sem kell hívnunk abban az esetben, ha kellemetlen csatornaszag ára da padlóösszefolyó irányából. Ha egy ritkábban használt zuhanyzó vagy fürdő esetében tapasztaljuk ezt, akkor például nem kizárt, hogy a szifon egyszerűen kiszáradt, így nem képes eleget tenni rendeltetésének, miszerint visszatartsa kintről a kellemetlen szagokat. Ilyenkor elegendő lehet egy kis vizet átfolyatni a rendszeren ahhoz, hogy a probléma azonnal megszűnjön. Ha a víz ilyenkor visszajön, nehézkesen folyik el, akkor máris meggyőződhetünk arról, hogy nem ez volt a probléma, sokkal inkább dugulásról lehet szó, amit ilyen esetekben érdemes szakemberrel elhárítani, hiszen a belső hálózat ezen részén általában mélyebben található a dugulás.

Amennyiben meg szeretnénk próbálni magunk a probléma elhárítását, egy próbát is tehetünk, hiszen egy könnyen hozzáférhető lefolyórészről van szó. Ilyen esetekben egyszerűen el kell távolítani a bűzelzáró dugót a helyéről, majd egy magas nyomású mosó vagy egy hagyományos slag csövét beletolni a tartályba, és a lehető legnagyobb nyomáson megkínálni egy kis vízzel azért, hogy megindíthassuk a lerakódott szennyeződést.

Fontos a rendszeres tisztítás:

Noha sokan úgy hiszik, hogy a padlóösszefolyó bűzelzáró, és konkrétan maga az összefolyó nem igényelnek problémát, a gyakorlatban azonban ez a képlet nem ilyen egyszerű. Bármennyire is gusztustalan, negyedévente legalább egyszer érdemes kitisztítani a csatornarendszer ezen könnyen hozzáférhető részét, mert itt rakódnak le a legkönnyebben a szappanmaradékok és a haj is, ami szintén kellemetlen szagú, undorító masszává állhat össze, és felelős lehet a nehézkes vízlefolyásért is. Amennyiben rendszeresen takarítjuk az összefolyót, teljességgel kizárhatjuk az esetleges meghibásodásokat, és a későbbi kellemetlenségeket is.