Klíma vezeték duguláselhárítás

klíma vezeték duguláselhárítás
A duguláselhárítás kapcsán a legtöbb ember a vízvezetékek és a lefolyók problémáinak orvoslására gondol, holott napjainkban már számtalan egyéb más berendezésnél is előfordulhat ilyen gond, így például a klímavezetékek duguláselhárítása is egyre többször jelent valós problémát. Mindez nem véletlen, hiszen a modern korban egyre több klímát üzemelnek be hűtésre és fűtésre egyaránt, méghozzá már nem csak ipari- és középületekben, hanem magánlakásokban is. A klímák kapcsán fontos tudni, hogy miközben működnek, tulajdonképpen vizet keringetnek, illetve termelnek el a kondenzvíz képében, ami úgy keletkezik, hogy a készülék lehűti a levegőt, miközben annak páratartalma kicsapódik.

Az ilyen víz a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem tiszta, egyáltalán nem iható, lévén a levegő minden szennyezettsége megtalálható benne por formájában, ami természetesen a rendszeren belül lerakódik, és duguláshoz vezethet. Mivel víz alapú rendszerről van szó, számolnunk kell továbbá a vízkövesedéssel is, ami rendkívül komoly károkat okozhat, hovatovább duguláshoz is vezethet a kondenzvizet kivezető lefolyókban és csövekben.

Fontos a megelőzés

Hogy a klímavezetékek duguláselhárítása ne legyen égetően fontos feladat, mondhatni sürgető tényező, ezért a legjobb, ha megpróbáljuk megelőzni a bajt. Ennek a legjobb módja a tudatos karbantartás mellett a rendszeres tisztítást, valamint természetesen a használatot is jelenti, hiszen egy klíma sokkal tovább megőrzi épségét, ha gyakran van használva. A klíma általánosságban egy sokkal bonyolultabb szerkezetnek tekinthető, mint bármilyen lefolyó, éppen ezért amennyiben valamelyik vezeték mégis eldugult volna – érezhető, hogy kisebb a teljesítmény, esetleg nehézkesen távozik a kondenzvíz –, akkor azt minden esetben fontos szakemberre bízni, hiszen a készüléknek meg kell bontani bizonyos alkatrészeit ahhoz, hogy a klímavezetékek duguláselhárítása megtörténhessen.

Némileg enyhébb a helyzet abban az esetben, ha mobilklímával rendelkezünk, hiszen az ilyen berendezések tekintetében magunk is képesek vagyunk gondoskodni a tisztításról és a karbantartásról, amihez a készülék használati útmutatója tökéletes segítséget nyújt. Az esetleges dugulás elhárítását itt sem szabad, és nem is érdemes egyedül elvégeznünk, inkább forduljunk mindig szakemberhez.

Klímavezetékek duguláselhárítása a gyakoriság tekintetében

klíma vezeték duguláselhárítás
Ha a gyakoriságot vesszük figyelembe, a klímavezetékek duguláselhárítása akkor és olyan sokszor szükséges, amennyire elhanyagoljuk a rendszeres karbantartást, hiszen ennek a függvénye, hogy milyen valószínűséggel számíthatunk majd problémára. Amennyiben konkrétan dugulást nem tapasztalunk, karbantartásra így is szükségünk lehet egy évben legalább két alkalommal – a klíma használatának függvényében. Ha ugyanis a klímát csak hűtésre vagy csak fűtésre használjuk, elegendő lesz csak a szezon elején elvégezni az alapvető karbantartási munkálatokat. Amennyiben azonban hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmazzuk, akkor egy évben kétszer, a hűtési és a fűtési szezon előtt érdemes kitisztíttatni a rendszert, és nem csak a dugulás elkerülése, hanem saját egészségünk védelme miatt is. Ha beépített rendszerrel rendelkezünk, a karbantartást mindig inkább a használat mennyiségével hozzuk összefüggésbe, de a nagyobb szezonok előtt, főként a forró nyarak és a hideg telek előtt érdemes szakemberrel legalább átnézetni, hiszen ez hatékonyságán, ebből kifolyólag a villanyszámlán is megmutatkozik majd.