Konyhamalac használata a dugulás megelőzésére.

Konyhamalac használata a dugulás megelőzésére

» » Konyhamalac használata a dugulás megelőzésére

A konyhamalac kifejezésről a legtöbb embernek talán egy sertés, vagy egy elhízott ember jut először eszébe, aki minden ételt elpusztít, ami csak a konyhában megtalálható. A konyhamalac azonban egy konyhai eszköz gúnyneve – a fentiek alapján nem véletlenül –, ami azt a feladatot látja el, hogy az összes ételmaradékot képes olyan apróra és finom szemcsésre darálni, ami azt követően bő vízzel nyugodtan leengedhető a szennyvíz vezetékbe anélkül, hogy ott dugulást okozna.

Konyhamalac

A konyhamalac legnagyobb előnye határozottan az, hogy alaposan képes lecsökkenteni egyrészt a dugulás kockázatát, másrészt pedig azt is, hogy a szerves hulladékok mennyiségét is jelentősen apasztja, akárcsak az ilyen hulladékokból és ételmaradékokból származó kellemetlen szagokat. A konyhamalac kapcsán nagyon sokan hatalmas tévedésben vannak, hiszen sokan úgy vélik, hogy ezzel csak elősegítik a dugulások kialakulását, a gyakorlatban azonban ez nem igaz, hiszen Amerikában például már legalább 50 éve használnak ilyen készülékeket, és nem, hogy növelte volna, inkább csökkentette az ilyen jellegű problémákat.

A konyhamalac előnyei és hátrányai:

Fontos azonban, hogy mielőtt konyhamalacot vásárolnánk magunknak a dugulás megelőzésére, figyelembe vegyünk néhány dolgot. A leginkább lényeges például konkrétan a lefolyócső mérete, amelyek nem minden esetben alkalmasak konyhamalac használatára. A modern konyhák esetében már figyelembe veszik ezt, ergo vastagabb csővezetékekkel szerelik a lefolyókat, de a régi konyhákban szinte mind 40 milliméter alatti csövekkel szerelték a lefolyókat, amelyek valóban nem elegendőek a konyhamalachoz, így ebben az esetben problémákat okozhat a használata.

Csövek
Amennyiben azonban 40-es, 50-es vagy 63-as csövet szereltek korábban a lefolyóhoz, az garantáltan maximálisan megfelel a konyhamalac igényeinek, ezáltal biztosan különösebb fennakadás nélkül üzemeltethetjük majd ezt a rendkívül praktikus konyhai kiegészítőt úgy, hogy nem kell dugulástól tartanunk, lefolyónk ugyanis még a legextrémebb terheléssel is könnyedén elboldogul majd.

Szintén lényeges momentum, hogy a konyhamalacba általában válogatás nélkül mindent beleszórunk, tehát az étel ledarálásával rengeteg szerves üledékanyag, de ami még ennél is veszélyesebb: nagyon sok zsiradék kerül a lefolyóba napi rendszerességgel. Ezért is fontos, hogy a lefolyó csövének átmérője megfelelően széles maradjon, illetve a konyhamalac használata után forró vízzel öblítsük át az egész rendszert, hogy az ilyen üledékek és zsíros anyagok ne tudjanak megragadni a csőben.

Mikor érdemes beépíteni a konyhamalacot?

Építkezés
Habár nagyon sok helyen már negyvenes csőnél is beépítik ezeket a konyhai darálókat, általánosságban azonban csak 50 milliméteres vezetékek esetében ajánlott a használata, de amennyiben biztosak akarunk lenni a dolgunkban, akkor inkább 63-as csövet használunk. Ez alapesetben, konyhamalac nélkül is erősen ajánlott, hiszen az ilyen széles lefolyókban legfeljebb nagyobb idegen anyagok tudnak dugulást okozni, lerakódások és egyebek azonban csak nagyon-nagyon ritkán, legfeljebb nagyon elhanyagolt lefolyók esetében.

Hazánkban idestova már 20 éve működnek konyhamalacok a magyar konyhákban, és bár még nem túl elterjedtek ezek a szerkezetek, még az első beépített darálók is kifogástalanul működnek mind a mai napig. Nagy előnyük a fentebb elhangzottakon felül, hogy szinte semmilyen karbantartást sem igényelnek az általános tisztításon túl, amit a konyhai mosogatóban és lefolyóban is el kell végeznünk rendszerességgel.