Lefolyórácsok, amik segítenek megelőzni a dugulást.

Lefolyórácsok, amik segítenek megelőzni a dugulást

» » Lefolyórácsok, amik segítenek megelőzni a dugulást
lefolyó rács

Egy dugulás kapcsán a legfontosabb dolog minden esetben a megelőzés. Rengetegen értetlenül állnak abban az esetben, ha rendszerükben valamilyen dugulásos meghibásodás keletkezett annak ellenére is, hogy ők korábban mindent elkövettek annak megakadályozására. Sokan azonban a megelőzést letudják annyival, hogy rendszeresen valamilyen vegyszert öntenek a lefolyóba, holott az önmagában nem csak kevés, hanem gyakran nagyobb kárt is okoz a rendszerben, mintha semmit sem csinálnánk. A dugulás megelőzésének számtalan módja lehet, és bármilyen lefolyóról is van szó, mindegyik tekintetben más és más eljárás lehet sikeres.

Példának okáért a toalettet érdemes néha forró vízzel lehúzni, míg a konyhai vagy fürdőszobai lefolyókat ecetes vízzel átmosni. Ezen felül egy nagyon elfogadott és sokak által alkalmazott megoldás a dugulások megelőzésére a lefolyórács használata, amelyek alighanem az elsők között jutnak az emberek eszébe, ha szóba kerül ez a téma.

Mindez korántsem véletlen, hiszen a lefolyórács egy nagyon olcsó, praktikus, ezen felül pedig igencsak könnyedén használható kiegészítő, amit szinte mindenki ismer, és a legtöbb fürdőszobában, valamint konyhában megtalálható. A lefolyórács előnye azért különösen kiemelkedő, mert lényegében a legtöbb dugulást még a kialakulás előtt, mondhatni gyökereinél fojtja el. A lefolyórács ugyanis felfog minden olyan szennyeződést vagy idegen anyagot, ami a lefolyóba kerülve biztosan hozzájárulna egy igencsak komoly dugulás kialakulásához. Példának okáért a fürdőben felfogja a hajat, ami a vízköveken lerakódva elzárná a lefolyó útját, de megfogja a nagyobb szappanmaradékokat is, amelyek szintén megdermedhetnek és megragadhatnak odabent.

Mosogató
A konyhai lefolyó tekintetében is hasonló a helyzet, de ott a haj helyett inkább az ételmaradékokat, esetleg a nagyobb zsírfoltokat fogja fel a lefolyórács, amelyek a vezetékekbe jutva biztosan kialakítanának egy nagyobb dugulást. A lefolyórács mindent összevetve a legjobb választás, illetve döntés, amit tehetünk az efféle problémák megelőzésére, hiszen alig néhány száz forintba kerülnek még a többszörös védelemmel ellátott darabok is, de segítségükkel akár több ezer forintos dugulás-elhárítási számláktól, vagy hasonló összegű duguláselhárító szerektől kímélhetjük meg magunkat.

A bármelyik háztartási boltban, hipermarketben vagy a fürdőszobai kellékekre szakosodott internetes boltban beszerezhető lefolyórács általában többféle méretben kapható, így érdemes előre felkészülni a vásárlásra. Noha a legtöbb lefolyó szabványosított, de azért érdemes lemérni a belső és a külső kerületet is annak érdekében, hogy biztosan jó lefolyórácsot vegyünk. Ha ugyanis a rács túl nagy, nem fog beleférni, ha túl kicsi, akkor meg túlzottan beleesik a lefolyónyílásba, ami azt jelenti, hogy nyitva hagy egy kis egérutat a szennyeződések számára, legyen szó akár csak néhány hajszálról, akár pár darab rizsszemről. A lefolyórácsoktól nagyon sokan ódzkodnak azért, mert ezek az aprócska kiegészítők meggátolják a víz lefolyását, ami összességében egy hatalmas tévhit.

Bár a víz leheletnyivel valóban lassabban csordogál majd le a lefolyón keresztül, ez azonban nem akadályoz meg semmit és senkit a zuhanyzó vagy a lefolyó mindennapos használatban, akár nagyobb mennyiségű víz leengedése esetén sem. A kérdés sokkal inkább az, hogy a gyártók vajon miért nem ilyen egyszerű szűrőkkel együtt árulják termékeiket, miért utólag kell megvásárolni a lefolyókhoz ezeket a praktikus és olcsó kiegészítőket.