Szennyvíz visszacsapó szelep jelentősége

szennyvíz visszacsapó szelep

A szennyvíz visszacsapó szelep fogalmával nagyon sokan csak akkor találkoznak, amikor probléma lép fel ezzel az összetevővel kapcsolatban, vagy éppen annak hiánya kapcsán. Hogy mégis miről van szó?

Hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe:

Az emeltes tömbházak esetében a csatornázás, illetve vízvezetékrendszer tekintetében az egyik legfontosabb jellemző, hogy minden egyes lakás egy és ugyanazon szennyvízvezetékre van rákapcsolva, tehát az egyes lakásokból nem külön-külön, hanem egy közös rendszeren folyik el a szennyvíz. Ez az információ önmagában természetesen egyáltalán nem fontos abban az esetben, ha elegendő figyelem fordul a rendszer karbantartására, illetve nincs vele probléma, máskülönben ugyanis rendkívül kellemetlen helyzetek is kialakulhatnak, ha ezzel nem vagyunk tisztában.

Hogy miről van szó?

Példának okáért tegyük fel, hogy a manapság olyannyira jellemző nagy monszunesőkből származó, gyorsan lehulló csapadékot az utcai csatornák már képtelenek maximálisan elvezetni – esetleg dugulás nyomán alakul ki egy hasonló helyzet. Az ilyen helyzetekben a mélyebben fekvő lakrészek, mint a pincék vagy az alagsorok egyszerűen megtelnek vízzel, akárcsak az utcák a terek, sőt mi több, az esővíz a szennyvízzel keveredve minden irányban utat keres magának, ezáltal akár a rendszeren keresztül a lakásba is visszaáramolhat. Ez a jelenség általánosságban a fürdőszobákban, azon belül is a padlóösszefolyókon tapasztalható meg a gyakorlatban, de extrém esetben WC-k és zuhanyzó lefolyók esetében is felléphet, hogy a helyiséget a nagy nyomás hatására, ezeken keresztül elárasztja a szennyvíz.

Itt lép be a képbe a szennyvíz visszacsapó szelep:

Főként a régebbi, 30-40 évvel ezelőtt épített emeletes házak esetében a vízvezetékrendszerbe még nem került beépítésre a szennyvíz visszacsapó szelep, aminek éppen az lenne a feladata, hogy az imént leírt rendkívül kellemetlen szituációt megszüntesse, hiszen az ilyen szelepek feladata nem más, minthogy megakadályozza a szennyvízbetörést. A szennyvíz visszacsapó szelep ugyanis amint ellentétes irányú, vagyis esetünkben az utca, illetve a csatorna irányából érkező vízmozgást észlel, azonnal elzárja a víz útját, és megakadályozza, hogy a szennyvíz visszaáramoljon akár a lakásba is. A szerkezet egy kis billenő csappantyúval van megoldva, ami egészen addig zárva marad, amíg a külső nyomás meg nem szűnik. Amint ez megtörténik, újra kinyit, és a rendszer használhatóvá válik. A szennyvíz visszacsapó szelep működése teljesen automatikusnak tekinthető, tehát nem nekünk kell gondoskodnunk a nyitásról és a zárásról, ellenben a beépítést követően érdemes rendszeres karbantartást végezni rajta. Ezt érdemes szakemberrel elvégeztetni, hiszen csak ő tudja pontosan, hogy mik azok a kritikus pontjai a berendezésnek, amelyek gondot okozhatnak. A szelep egyébiránt természetesen kézzel, manuálisan is üzemeltethető, így amennyiben problémát észlelünk, vagy nagyobb esőzés volt, érdemes előre gondoskodni a lezárásról annak érdekében, hogy megóvjuk főként az alsóbb szinteken élő lakók védelmét.
szennyvíz visszacsapó szelep

A szennyvíz visszacsapó szelep kapcsán a legideálisabb az, ha konkrétan már a rendszer kialakításakor beépítették a szakemberek, de természetesen utólagos pótlásra is lehetőség van abban az esetben, ha ez mégsem történt meg. A szelep beszerelhető a ház udvari aknájába, de bizonyos esetekben akár a lakótér vizes blokkjába is, noha ez minden esetben kisebb-nagyobb bontási munkálatokkal jár együtt.
 • Partnerünk:

  Vízvezeték szerelés FIX áron Pest megyében:

  vízvezeték szerelés

  Szerintünk nincs olyan ember akinek van lakása vagy éppen albérletben lakik és ne lett volna még gondja a vízvezetékével vagy akármilyen vízvezeték szereléses dologgal. A vízvezeték szerelés egy ősi szakma és a mai világban már igen csak kevesen értenek hozzá. A számítástechnika korában mindenkinek van okostelefonja vagy számítógépe de nagyon kevés embernek van vízvezeték szerelő könyve vagy tapasztalata. A duguláselhárítás fix áron olyan szakemberekkel dolgozik akik már 10 éves korukban vízvezeték szereléssel foglalkoztak, ezt garantálni tudjuk mert léteznek még ilyen szakik.  

 • Partnerünk:

  Szobafestő mázoló Pest megyében!

  www.szobafesto-fix-aron.hu

  Szerencsére egyre többen csinálnak évente tisztasági vagy rendes festést a lakásban vagy az albérletükben. Erre azért van igazán szükség, hogy ne penészedjen a fal könnyen és komfortosabban érezhessük magunkat. Természetesen nem csak ennyi jó hatása van ennek, részletesebben a weboldalunkon tud utána olvasni erről.  Weboldalunk: www.szobafesto-fix-aron.hu. Szakembereink nem dohányoznak és nem isznak ezért a munkára tudnak koncentrálni ami szerintünk nem hátrány. Ha nem akar bajlódni egy tisztasági festéssel vagy egy nagy lakáskifestéssel akkor szerintünk már tudja kit érdemes hívni.

 • Partnerünk:

  Eladó weboldalak, hirdetések:

   www.elado-weboldal.reklam.hu

  Egy teljesen ingyenesen használható hirdetési rendszer ahol vásárolhat vagy eladhat. Miért is j ez? Azért mert ha felépítette a vállalkozását évek alatt de váltani szeretne mert beleunt vagy éppen másba kezdene, akkor nem kell a befektetett munkának kárba mennie. Vannak befektetők akik működő cégeket, weboldalakat vásárolnak fel, na Őket kell megcélozni. A www.elado-weboldal.reklam.hu azért jött létre, hogy megkönnyítse az eladást és a vásárlás menetét, teljesen ingyen.

 • Partnerünk:

  Womas csatornatisztítás, duguláselhárítás:

  Womas csatornatisztítás

  Először is rendbe kell tennünk  fogalmakat, sokak így első olvasásra azt sem tudják, hogy mi a za woma és mire is használható. A woma egy magasnyomású mosó is lehetne akár, így már azért lehet ismerős lehet. Összeségében a duguláselhárításhoz használják a leggyakrabban a legnagyobb bajban! Womas csatornatisztítás így kell keresni a google-ban ha egy nagyobb hálózatot akarunk kipucolni. Egy ilyen kipucolás akár 1 hétig is tarthat  és akár több millió forintba is kerülhet de nem nálunk! A Bl-Promt Kft. olcsó, gyors és megbízható. A referenciáink amit 14 év alatt gyűjtöttük össze mind ezt sugalja!

 • Partnerünk:

  Mestervirág: virágküldés blog!

  virágok blog

  Virágok nélkül mit ér az emberiség? Tény ami rény a virág az mára már egy luxu cikk lett és a virágküldés meg már a horror ár kategória. De emlékezzünk meg ha régen nem lettek volna virágok vagy virágkötők akik szépen bekötik a csokrot akkor mennyi szenvedésen esett volna át az emberiség. Miért is? Azért mert a virág = bocsánat kérés ami többet mond minden szónál és a nők ki fejezetten imádnak virágot kapni.  A mestervirág virágküldő blog bemutatja az összes virágot és csokor fajtát amit az országunkban kapni lehet. Ezen felül mindent bemutat ami a virágokkal kapcsolatos. Tekintse meg a virágok blog weboldalunkat.