Házi praktikák | Mesteri duguláselhárítás

Házi praktikák

» Házi praktikák

Házi praktikák : Vízben ázik a lakása? Van Önnek egy dugulása. Máris jövünk hívására!

Mosogató
Ha mosdójából nehezen folyik le a víz, akkor ne a WC-pumpával kezdje „átpréselni”a dugulást a lefolyón, hanem tisztítsa ki a lefolyó torkolatából a fennakadt, összegyűlt hajszálakat egy kiscsipesz, vagy egy horgas végű drótdarab (például: egy visszahajtott végű gemkapocs) segítségével! Az ilyen dugulást megelőzheti, ha lefolyóinál rendszeresen használ műanyag, vagy fémszűrőt, amelyet kitisztítani is egyszerűbb.

Szifon szerelése:

Szifon
Amennyiben ezután sem folyik le a víz, akkor mosdó alatti szifon lehet eldugulva. Óvatosan (hogy ne mozduljon ki a lefolyócső a falból) csavarjuk le a szifon alsófedelét, de előbb tegyünk alá egy vödröt, mert nagy valószínűséggel egy kevés víz távozik onnan. A szétszerelt szifonból tisztítsuk ki a szappanos üledéket (például egy csavarhúzó segítségével), nyúljunk fel szifon felső helyén maradt házába és kaparjuk ki a nagyobb lerakódásokat. A szifon alsó részének visszacsavarása előtt gondosan tisztítsuk meg a tömítő gumigyűrűt és a peremeket mindkét elemnél, hogy a későbbi szivárgást elkerüljük. Ha még most sem folyik le rendesen a víz, akkor a padlóösszefolyóban, illetve a falban lehet a dugulás.

A padlóösszefolyó:

Padlóösszefolyó
A padlóösszefolyó fedelét fel kell emelni, s ki kell „kanalazni” az összegyűlt szennyvizet és a lerakódott, összetömörödött szennyeződést! A továbbra is fennálló dugulást érdemesebb szakemberre bízni, mert a falakban vezető csövek átjárhatóságát már speciális eszközökkel kell biztosítani, ügyelve arra, hogy a csövek falon belüli szétcsúszása, kilyukadása komoly károkkal, akár falbontással is járhat.

Vegyszeres tisztítás:

Vegyszerek
A vegyszeres tisztítás is egy könnyen alkalmazható módszer. A lefolyócsőrendszer anyagától függően használjon tisztítófolyadékot (például PVC csövekhez sósavat), amelyet éjszakára hagyjon állni. Vigyázzon az erősen maró hatású savakkal, ne érje bőrét, és ne feledje, hogy mérgező gázok keletkeznek a használatukkor, amelyek ellen a szellőztetéssel védekezhet. Ez a módszer nem minden esetben alkalmazható, hiszen az 50 -100 éves lefolyórendszert már az idő is kikezdte, tehát inkább ne próbáljuk savazni és pumpálni, inkább hívjon szakembert! A rendszeres vegyszerrel történő tisztítás azonban kiváló dugulásmegelőzési lehetőség.

Ha a kádjában, zuhanytálcájában nem folyik le a víz, akkor itt is először a fennakadt szőrszálak eltávolításával próbálkozhat. Amennyiben ez nem segít, akkor a padlóösszefolyó ellenőrzését javasoljuk.

Mosogatójának dugulása egy külön kihívás. Itt az apró ételmaradékok lerakódása zárja el a lefolyót, ezért először a szifont kell kitisztítani. Ha ez nem segít, a vegyszeres tisztítás lehet a megoldás a falicsövek átjárhatósága érdekében. Használjon a tisztítógélt, amely az ételmaradékok, zsírok feloldására is képes, vásárlásakor vegyük számításba a csövek anyagát.

WC-jének eldugulása valamilyen nagyobb és szilárdabb anyag, esetleg tárgy miatt következhet be. Előfordul, hogy a felmosóvízzel kiöntött rongy, vagy a nagyobb mennyiségű ételmaradék, esetleg a csészébe esett illatosító-fertőtlenítő, netán gyermekjáték zárja el a WC-t. Ilyenkor nem szabad „tovább erőltetni” a WC-pumpával a dugulást, mert az elakadt tárgyak kiszedhetetlenül mélyebbre kerülhetnek, amit csak bontással lehet megszüntetni! Ezért, ha saját maga nem találja az elzáródás okát, akkor hívjon szakembert!