Gyakori dugulások a fővezetékekben

Gyakori dugulások a fővezetékekben

» » Gyakori dugulások a fővezetékekben

Gyakori dugulások a fővezetékekben:

Talán nem is gondolnánk, de gyakori dugulások a fővezetékekben is vannak. A szakember szerint a fővezetékek dugulásai sokszor a felelőtlen lefolyóhasználat miatt alakulnak ki, de természetesen sajnos akkor is kialakulhatnak, ha vigyázva, és teljes mértékben a megfelelő módon használjuk a lefolyót Cikkünkben megpróbáljuk körbejárni a fővezetékek lehetséges dugulásainak okait, kitérünk a leggyakoribb helyzetekre, és azt is elmondjuk, hogy a szerelő hogyan léphet fel a fővezeték dugulásai ellen.

Gyakori dugulások a fővezetékekben:

A csőrendszer elég bonyolult, ezért nagyon fontos, hogy házépítésnél a megfelelő szakember végezze el a rendszer kialakítását és a beépítést is. Nagyon sok függ a későbbiekben attól, hogy a megfelelő módon kerültek-e a föld alá a csövek. Nézzük, hogy mik lehetnek a gyakori dugulások a fővezetékekben. A süllyedés vagy a nem megfelelő lejtés és a gyökérbenövés gyakori dugulások a fővezetékekben, de ide sorolódik a vízkőlerakódás, a begyűrődött gumigyűrű, a különféle idegen tárgyak belekerülése is, és az is gyakorinak számít a fővezetékek dugulásában, ha helytelenül választják meg a mosogató lefolyó csőátmérőjét, vagy dugulást okoznak a roncsolódások és a törések is a fővezetékben. Lássuk ezeket részletesebben.

A rossz beépítés miatt kialakuló dugulások:

A lejtés és a süllyedés az egyik leggyakoribb probléma, amelyet az okoz, ha nem a megfelelő szakember teszi le a csöveket. A süllyedés azt jelenti, hogy a cső alatti részt nem alakítják ki megfelelően, úgymond nem ágyaznak meg a csőnek rendesen, így ha egy nehezebb jármű megy rá, akkor képes besüllyedni, vagy megrongálódni. Az is probléma szokott lenni, hogy ha alatta hagyják a téglákat, vagy bármilyen más keményebb anyagot, amely később nagy problémákat, sérüléseket okozhat a csőben. Itt kell még megemlíteni azt a sűrűn előforduló esetet, hogy nem teszik elég mélyre a csöveket, így az kisebb nyomás hatására is sérül. Ezek mind dugulásokat is okozhatnak. A rossz lejtésből kifolyólag is gyakran alakulhat ki dugulás – ez talán egyértelmű mindenki számára. De pont emiatt sokan azt hiszik, hogy akkor van jól lerakva a cső, ha nagyon nagy a lejtése, ám ez nem igaz, hiszen az is duguláshoz vezethet, de természetesen az a rosszabb változat, amikor egyszerűen leáll a szennyvíz, mert nincs lejtése a csőnek. Szintén komoly problémákat okoz, hogy ha a mosogató csöve vagy a WC lefolyója nem a megfelelő szögben van lerakva, illetve ha nem elég szélesek, vagy nem jól kapcsolódnak egymáshoz, az is hamar a fővezeték dugulását okozza majd.

Gyökérbenövés:

A gyökérbenövés az egyik a gyakori dugulások a fővezetékekben közül. Ez egyrészt kialakulhat attól, hogy rossz helyre kerül egy cső, tehát egy fiatal fa alá, ami az évek alatt komoly gyökeret ereszt, de természetesen az is sokszor megesik, hogy a csövet jó helyre tették le, csak éppen mi nem néztük meg, hogy hova ültetjük a fát, ami a gyökérbenövés problémáját okozza.

Mi tehetünk a fővezetékekben előforduló gyakori dugulások ellen?
Az egyik legfontosabb, amit a fővezetékek dugulásai ellen tehetünk, hogy ha csőrendszert teszünk le a házhoz, akkor azt kizárólag szakemberrel végeztetjük, illetve bármilyen probléma felmerül a csőrendszerben – amelyet főleg onnan észlelhetünk, hogy büdös van a kertben –, akkor rögtön szakembert hívunk, hiszen már egy kamera segítségével könnyedén meg lehet állapítani, hogy hol van a dugulás és hogy milyen fajta dugulásról van szó. Ha ez megtörtént, akkor már a probléma megoldása is egyszerűbb, hiszen olyan eszközök állnak már a duguláselhárítók rendelkezésére, amellyel könnyedén megszüntethető a probléma. Természetesen egy olyan dugulás esetén, amely a beépítési hibából adódik, felmerül a kérdés, hogy vajon újra kell-e gondolni a csövek helyzetet, az újabb dugulás elkerülése érdekében.